tiistai 14. elokuuta 2012

viiliä ja mascarponejuustoa

löysin vihdoin mascarpone-juuston. ja se oli taivaallista. oon nähny resepteissä sitä ja miettiny että enhän mä tällasia voi ikinä tehdä kun tuskin koko perniöstä löytyy tällasta juttua! mutta kassalla törmää kaikenlaisiin herkkuihin... 
tänään oli suunnitelmissa pitää piknik kolmen ystävättären kanssa kasnäsissä, mutta lopulta löydettiin itsemme meidän tuvan keittiöstä. olihan se piknik, muffinsseja, rypäleitä, vesimelonia, patonkia ja sipsiä! ja sellasia siirappipikkuleipiä. JA SKUMPPAA.

kaveri löyti muffinssi-ohjeen Colour me!-blogista, tosin valkosuklaa vaihtui tummaan suklaaseen ja kuorrute tuli mascarpone-juustosta ja tomusokerista. ja vatkattiin kyllä ihan vispilällä munat ja sokeri eikä millään puuhaarukalla.... wut.
loppujenlopuksi päädyttiin aika ristiriitaisiin tunnelmiin muffinssien ja kuorrutteen toimivuudesta keskenään. kuorrute oli hyvää. ja muffinssi oli hyvää. eli seuraavalla kerralla näihin muffinsseihin vois tehä sellasen mokkapalakuorrutteen. tai taikinan tumman suklaan vaihtaa valkoseen niinkun siinä toisessa blogissa.

äiti tokas mulle tossa viime viikolla että ois kiva taas tehä ite viiliä. sitten se voivotteli ettei oo pitkään aikaan tehnyt sitä niin mikset sinä heli vaikka tekisi sen. olin että jaahas että kuulostaa taas maailman monimutkaisemmalta asialta mutta okei meen kattoo ohjeen netistä. nooooh oikeen hämmästyin kun löysin ohjeen. siinä ei tosiaan ole kuin kaksi ainesosaa josta toinen on VIILI. jäi arvoitukseksi miten viili on tehty ennen kun viiliä ikinä oli tehty. mistä kaikki alkoi. ainoo miinus itsetehdyssä viilissä on sen valmistusaika. vähintään vuorokausi sen pitää seistä huoneenlämmössä ja sitten vielä jääkaapissa lähes toinen mokoma. on jännää kuitenkin nähdä että viiliä vaan tollai jännästi syntyy melkeen ei mistään.....

viilihän on törkyhyvää ja terveellistä kaikkine hyvine bakteereineen, itse syön aina viilin päällä olevan kerman sokerin kera, ja joskus loppuviilin sekaan heitän mansikkahilloa.

huomenna on minun ja rakkaani neljävuotispäivä. me aloitettiin juhliminen viime sunnuntaina tampereen ikeassa syömällä lihapullia ja huomenna (kun harvinaislaatuisesti saan sen tänne meille keskellä viikkoa) taidan tehdä sille aikaisemmin äitin kanssa valmistamia pihvejä. ehkä ens vuonna mennään jo ravintolaan tai lomamatkalle juhlimaan..... pääasia kuitenkin että näkee herraa vuosipäivänä ja saa hengailla sen kainalossa.


viili (neljälle)

1 litra Valion Vanhanajan Luomu-maitoa
1 viili (itse käytin punaista)

tosiaan tää on älyhelppoa. vaatii vaan sen vuorokauden kärsivällisyyttä.
1. Jaa viili neljään kippoon. Ite laitoin muumi-kippoihin, maitolitra meni just tasan niihin.
2. Kaada osa maidosta kippoihin ja sekoita viilin kanssa.
3. Tasoita loppumaito kippoihin ja sekoita uudemman kerran.
4. Aseta kipot huoneenlämpöön leivinpaperin alle. Odota vuorokausi kunnes viili on jähmettynyt. Siirrä jääkaappiin puoleksi vuorokaudeksi. Meillä ne hengas siellä parikin vuorokautta.
5. Tarjoile sokerin, hillon, myslin tai minkä vaan muun kera.

mustikka-suklaa-muffinssit (n. 16kpl)

2 kananmunaa
1dl sokeria
1dl kermaviiliä tai piimää, meillä oli piimää
1dl voisulaa
2,5dl vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta
1tl vanilliinisokeria
2dl mustikoita (meillä sattus olemaan tänään poimittuja, kiitos äiti!)
n. 200g suklaata (meillä taloussuklaata)

1. sekoita munat ja sokeri keskenään
2. lisää piimä/kermaviili ja voisula
3. lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet taikinaan ja heitä perään mustikat ja rouhittu suklaa
4. annostele muffinssivuokiin
5. paista 200 asteessa n. 15min

ja sitten tämä kuorrute. ostin tosiaan mascarpone-paketin 250g ja heitin siihen hmmm ehkä desin verran tomusokeria. sitten truuttasin kasat jäähtyneiden muffinssien päälle ja koristelin strösseleillä ja nomparelleilla. totuus ehkä kuitenkin on se että tää muffinssit on hiiiirmu hyviä ilman tätä kuorrutetta ja siinä säästyy liialta makeudelta. täytyy siis kehittää joku leivos mihin tää kuorrute sopii..... mascarpone paketissa oli muuten tiramisun ohje! se on yks mun tavoitteista tässä elämässä.....

meniskö tää nyt jo nukkumaan.



tässä valmis viili. eli se kiva kermakerros mikä hengaa siinä.
joskus vielä esittelen koko (muumi)astiastoni.

sisäpiknik





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti